• blog
    Tudástár
Milyen a jó domain név? .com, .hu vagy .eu?

Milyen a jó domain név? .com, .hu vagy .eu?

 

A jó domain-név titka

A domain név legyen rövid vagy könnyen megjegyezhető; lehetőleg ne tartalmazzon különleges karaktereket (kötőjelet, ékezetet); utaljon a fő tevékenységi körünkre, s tartalmazza a legfontosabb kulcsszavunkat. De miért is jó, ha beszédes egy domain név? Minden cégnél alapvető, hogy a cégnevet beregisztrálják domain névként. Ez azonban nem mindig áruja el mivel is foglalkozik a cég.
Ezért kell olyan domaint is választani, ami a fő tevékenységi körünket, a fő kulcsszavainkat tartalmazza. Gondold végig mi lenne Neked a megfelelő domain, majd próbálkozz. Próbálkozni, keresgélni legegyszerűbben a domain.hu weboldalon tudsz. másodpercek alatt akár több száz tartományban ellenőrizheted, hogy az általad kiválasztott domain vajon szabad-e. Miközben keresgéled a domain neveket, figyelj oda arra, hogy ne legyen túl hosszú a domain, legyen könnyen megjegyezhető, ne lehessen könnyen elgépelni, ha nem fontos, ne legyen szám a domainben, az ékezetes domaint is foglald le, de ne kizárólag erre építsd a kommunikációd, illetve ne legyen túl sok kötőjel benne.


.com, .hu vagy .eu?

Sokak számára nagy dilemma, de a magyar piacon nem olyan fontos kérdés ez. Ha külföldi piacon értékesítesz a weboldaladdal, akkor persze csak nemzetközi domaint érdemes választanod („com”, „net” vagy épp az adott célország domain végződése). Külföldi piacnak a “hu” végződés nem túl bizalomgerjesztő. ezért ebben az esetben inkább maradjunk a fent említetteknél.
A magyar piacon azonban igazából teljesen mindegy, keresőoptimalizálás szempontból nem túl érdekes kérdés a domain végződés. Viszont a „hu”-s domain neveket a keresőmotor relevánsabbnak tartja (két egyforma weboldalnál a „hu”-t fogja elsőként kidobni és a „com”-ot másodiknak), ha a keresés Magyarországról indul, de ez nem túl nagy jelentőségű, mivel teljesen egyforma weboldalak nem léteznek. De a lényeg, hogy a főbb kulcsszavak legyenek benne.

Kérjen ajánlatot most!

Bármi kérdése van, hívja munkatársunkat,

vagy kattintson!