• blog
    Tudástár
Webshop sebesség - 2. rész

Webshop sebesség - 2. rész


MILYEN LASSÚ A TÚL LASSÚ WEBOLDAL napjainkban?

A sebesség a weboldalak tekintetében mindig is fontos összetevő volt, azonban ahogy telik-múlik az idő, úgy lesznek egyre súlyosabbak a követelmények. A Webdesigner Depot szerint 2011-ben egy 5 másodperces betöltési idővel még a világháló 25 százalékánál gyorsabbak voltunk, 2,9 másodperccel pedig az felénél. Mára azonban már sokkal gyorsabban kell működnie egy weboldalnak. A Google egyik rendszergazdéjának készült, teljesítményoptimalizálásról szóló kisfilmjéből az derül ki, hogy ők egy webáruház esetében a 2 másodpercen belüli értéket tartják elfogadhatónak. Ez tehát meg is adja a választ a cikk elején feltett kérdésre. A weboldaladnak ideális esetben kb. 0,5-2 másodperc közötti értéket kellene mutatnia. John Mueller, a Google szakembere is hasonlóképpen nyilatkozott a múlt év decemberében, amikor egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a HTTP betöltési sebességnek 2-3 másodperc alatt kellene maradnia. Azt is kifejtette, hogy ajánlása szerint ezt a webpagetest.org-gal érdemes lemérni. A Google nem nagyon szokott weboldalsebességgel kapcsolatban pontos értékeket közölni, ezért is férdekes John Mueller kijelentése. Ez tehát a viszonyítási szám, melyet érdemes figyelembe venni. Habár, mint a későbbiekben láthatjuk, a századmásodpercekért felesleges küzdeni.
A valóság persze mindig más. A Pingdom sebességmérő eszköz statisztikája szerint 2015-ben az átlagos betöltési idő 5 másodperc volt. Ez azt mutatja, hogy a Pingdom által mért weboldalaknál még nincs teljes mértékben pontosítva a sebesség. Ezt igazolják a Google mérései, akik elsősorban a mobil weboldalak sebességével foglalkoztak tavaly.
 

WEBOLDALSEBESSÉG MOBILON, A GOOGLE SZERINT

Az emberek 53 százaléka elhagy egy weboldalt mobiltelefonon, ha az nem töltődik be 3 másodperc alatt. Ez a lényege a Google vizsgálatának, mely a “The Need for Mobile Speed” címet kapta. A mellékelt linken be is mutatták egy szépen elrendezett formában az összefoglalóját. Fontos, hogy nem wifi kapcsolaton kell a 3 másodperces értéket elérni. Hanem bizony a keskenyebb mobil-adatforgalom mellett elérendő ez a weboldalsebesség. És ez azért is lényeges, mert mint a Google már korábban is jelezte: a keresések több mint a fele már mobilról érkezik.
 

Kérjen ajánlatot most!

Bármi kérdése van, hívja munkatársunkat,

vagy kattintson!