• blog
    Tudástár
Saját készítésű webáruházak – előnyök és hátrányok

Saját készítésű webáruházak – előnyök és hátrányok

 

A lehetséges elõnyök


1. A költségtakarékos kialakítás saját megtakarításunk részeként jelentkezhet, ennek keretében nem külsõ céget, hanem saját Kútfõbõl merített dizájnt és tartalmat jelenítenek meg. A költségvetés ennek megfelelõen szinte csak az idõráfordítást jelenti. Attól függõen, hogy cégünk számára milyen értékes a befektetett idõ, lehetséges, hogy a saját weboldal készítése valóban költségtakarékos elgondolás.

2. Egyedi kialakítást is elérhetünk, melyben tökéletesen tükrözõdik a saját ízlésünk, termékeink minõsége, megjelenése. Ennek kapcsán a weboldal készítõje nem alakítja át, vagy színezi ki azokat a szolgáltatásokat, melyeket mi már kialakítottunk.

3. Kaland
Ahogyan már fentebb említettük egy átlagos internetes intelligenciával rendelkezõ személy virtuális kaland része lesz, ha saját maga tervezi és kivitelezi a weboldala készítését. A honlap ekképp egyedi, és ezáltal megismételhetetlen lesz, tükrözve azt a belsõ tanulási folyamatot, melyet készítés kalandja során vállaltunk. Mindez növeli az önbizalmunkat és az internethez is jobban fogunk érteni.
 

Lehetséges hátrányok


Ha szélesebb látókörbõl tekintünk a weblap készítésére, akkor érdemes megfontolni néhány alapvetõ szempontot. A kiindulás legtöbbször az, hogy a honlapot meglátogató semmilyen valószínûséggel marad a honlapon, és válik vásárló kell, akár több évre is. A honlap ilyen szempontból nem játszótér, hanem komoly pozitív benyomást vagy éppen taszítást kialakító kapu, melyen keresztül hozzánk kapcsolódnak a partnereink. A weboldal tehát az elsõ benyomást nyújtja szolgáltatásunkról és magáról a cégrõl. A második esély nem feltétlenül érkezik el hozzánk, hogyha elrontottuk az elsõ benyomást, és elmulasztottuk lehetséges Partnerünk meggyõzését, arról, hogy mi valóban professzionális szolgáltatást, terméket közvetítünk. Hogyha teljesen tapasztalatlanul állunk neki az eb oldal készítésének, annyi buktatóval találkozunk, melybõl bizonyára belegabalyodunk, és eltévedünk mint egy labirintusban.
 

Az elkövethetõ hibák lépésrõl lépésre:


1. Az egyszerû weboldallal történõ megjelenés Ha abban gondolkodunk, hogy egyszerû, információs felületre van csak szüksége a cégünknek, nincsen igényünk „komplikált” tartalmak vagy éppen design megjelenítésére, és a továbbiakban csak a megjelenésre koncentrálunk. Ez a hozzáállás egy olyan benyomást alakít ki, mely a rossz elsõ benyomás kategóriájába tartozik. A látogató csak rápillant a honlap rossz szín összeállítására valószerûtlen képeire, vagy éppen oda dobált tartalmi elemeire, és rögtön sarkon fordul. Soha többé nem fog minket keresni. A professzionális weboldal nem csak informál, hanem rögtön kapcsolatot teremt a partnerrel, aki számunkra bevételt, információt, tökéletesedést jelent a jövõben. A weboldal akkor profi, hogyha a fejlesztõ cég érti és érzi a megrendelõ igényeit, céljait, lehetõségeit. Ezen túl azzal is tisztában van, hogy a megrendelõnek milyen korlátai vannak. A professzionális weboldal befektetés az idõbe, partnerségben, hálózatokba. Az egyszerûség egy bizonyos ponton valóban lehet megnyerõ, mûvészi. A legtöbb esetben azonban az ilyen egyszerûséget sok-sok tapasztalattal lehet csak elérni.

2. Elõre gyártott sablonok használata és hátulütõik.
Olyan házilag készített weboldalt is létre tudunk hozni, melyhez különösebben nem szükségesek a grafikusok, designerek, és egyéb szakemberek munkája. Ilyen esetekben az egyedi kívánságokat a rendelkezésünkre álló sablonok alapján, egy fajta Lego darabokként leszünk képesek egymáshoz illeszteni és kialakítani a honlapunkat. Bár a megoldás sokszor költségtakarékos, azonban a kinézet is olcsónak, sablonosnak tûnik. A sablonok hátránya, hogy a készítõje nem tudja kiaknázni azokat az egyedi megjelenési arculatokat, melyekre valójában szüksége és igénye is lenne. További hátrány, hogy ugyanazokat a sablonokat mások is alkalmazzák, mely így az egyediséget nem tükrözi. Ennek megfelelõen a honlap csak egy a tucatnyi hasonló közül.

3. A láthatóság, fellelhetõség
Az újonnan elkészült saját gyártású weboldal csak álmainkban irányítja hozzánk a rengeteg partnert, vásárlót. Mindezen illúzióból felébredve látni fogjuk, hogy a szolgáltatásunk ügyfélköre egyáltalán nem bõvül, partnereink nem találnak meg bennünket. Az interneten való láthatóság nem csupán a weboldaltól függ, hanem a böngészõkben való elérhetõség az elsõdleges. Ehhez olyan professzionális területeken szükséges otthon lenni mely az internetes marketing, a hirdetések, a keresõk optimális mûködése (SEO) miatt mûködnek hatékonyan és a partnerek felé baráti jön. Mindezen elemek hiányában csak a csalfa remény marad számunkra, hogy megjelenésünk az interneten hatékony lesz. Egy profi csapat szaktudása nélkül a honlapunk nem lesz jobban elérhetõ, a már meglévõ tartalmak vagy éppen a design nem fejleszthetõ, sõt inkább stagnál és hanyatlik, ahogyan a körülöttünk lévõ virtuális világ tovább fejlõdik a megjelenés szempontjából.

4. A partnerek átváltoztatása
A honlapra látogató partnerek potenciális vásárlók is egyben. A weboldal olyan eszköz mely ezt a funkciót ellátja, és ezáltal a bemenetkor még csak látogatóként érkezõ partnert megnyerõ tartalommal és megjelenéssel vásárlóvá és hosszútávú partnerré alakítja át. Az átalakulás nem csupán a jó benyomást jelenti, hanem a szemlélõdõ látogató cselekvésre sarkallását is ellátja. Szükséges tehát olyan eszközöket elhelyezni a honlapon, hogy azzal visszatérõ látogató, potenciális vásárló, rendszeres ügyfelekké váljanak. Ilyen funkciók a honlapokon a hírlevelek, akciók, kedvezmények, kuponok, stb. Mindezek garantálják, hogy a látogatók visszatérõ partnereinkké váljanak, szeressék, kedveljék, és tartósan használják a honlapunkat, és ezáltal kapcsolódjanak a szolgáltatásunkhoz. Ezt a vevõ csalogatást több apró trükkel el tudja érni egy professzionális csapat, akik értenek a professzionális honlap készítéséhez.

5. Milyen felületen jelenünk meg: mobil vagy PC
A ma mûködõ interneten természetesen a mindig kéznél lévõ mobil eszközök többszörösen lekörözik az asztali gépek elérhetõségét. Az olyan honlapok, melyek kialakítása mobil eszközök ön is könnyû elérhetõséget, jó struktúrát, barátságos használatot jelentenek, meghallották az idõk hívását. Számukra fontos hogy a mobil eszközökkel megjelenjenek, ismerve azok korlátait, elõnyeit, hátrányait. A továbbiakban ezen eszközök még dominánsabb elterjedésével kell számolni, mely az asztali számítógépek kárára történik. Mindezen témában szükséges figyelembe venni a mobil eszközök méretének kihívását, melyhez illeszkedõ betûméret, kép elhelyezés, link utalások szükségesek. Mindezek olyan professzionális design részét képezik, melyeket egy tapasztalt fejlesztõ és kivitelezõ cég gyorsan, szakszerûen, hosszú távon kevés problémát okozva valósít meg. Tapasztalt weboldal készítõk alkalmazása szükséges, hiszen õk a legújabb technológiát biztosítják.

Kérjen ajánlatot most!

Bármi kérdése van, hívja munkatársunkat,

vagy kattintson!