• blog
    Tudástár
Most kellene HTTPS-re váltani annak, aki még nem tette

Most kellene HTTPS-re váltani annak, aki még nem tette


Elképesztő intenzitással emelkedik a https keresési találatok száma az első oldali találatok között a Google találati listáin. Míg idén januárjában a Moz jelentése szerint még csak 25 százalékon járt a https keresési eredmények az aránya a Google top találati között, október végére már a 40 százalékot is meghaladta.

Erre dr. Pete Mayers, a Moz szakembere hívta fel a figyelmet a Twitteren. A növekedés üteme tehát meglehetősen lendületes. A szakember egyébként korábban azt jövendölte, hogy 2017-ben eléri a https oldalak száma a Google első találati oldalain az 50 százalékot. Úgy néz ki, hogy erre az év első részében már sor is kerülhet. Ebben az esetben pedig a Google akár meg is lépheti azt az algoritmus frissítést, mely előnyben részesíti majd a https oldalakat a keresési találatok között. Vagyis ad nekik egy lendületet, és így előrébb juthatnak azok az oldalak, melyek már módosítottak http-ről. De lássuk, hogy korábban miként alakult a növekedés! Az ábrán két nagy mozgás látszik (az egyik az elején, a másik a közepén). Az első ugrás a https protokoll indulásának időpontja volt, míg a második az, amikor a Wikipédia oldalai átváltottak https-re. A folyamatos bővülés valószínűleg nem az algoritmus azon hatásának tudható be, hogy a https-t használó oldalakat jutalmazta, míg a http-oldalakat büntette volna. Sokkal jobban annak, hogy a Google, és persze egyéb ösztönző tényezők eredményeképp egyre többen váltanak https-re.
 

JÖN AZ ALGORITMUS FRISSÍTÉS


Meyers meglátása szerint egyébként éppen most jött el az az idő, amikor érik egy újabb https algoritmus frissítés lehetősége. És ezt hamarosan meg fogja tenni a Google. Ennek oka, hogy míg régebben a https-t használó oldalak csekély száma miatt értelmetlen lett volna belenyúlni a listába. Jelenleg viszont már érdemes lehet jutalmazni, illetve büntetni az oldalakat a http-https váltással kapcsolatban. Valójában az arányuk kezdi elérni azt a szintet, hogy nem lesz káros hatása a minőségre annak, hogy a találati listák első helyeiről lassan lecsorognak a http-oldalak.

Kérjen ajánlatot most!

Bármi kérdése van, hívja munkatársunkat,

vagy kattintson!