• blog
    Tudástár
7 lépéses weboldal ellenőrző lista

7 lépéses weboldal ellenőrző lista

Avagy: ha ezek mind megvannak, a weboldalad megfelel a legmodernebb követelményeknek
Kevés dologtól várunk el akkora naprakészséget, mint egy weboldaltól. Hiszen a tudomány és a technika nagy sebességgel halad előre, és ez a rohamos fejlődés leginkább az informatika világában érezhető. Érdemes tehát a saját weboldalunkat is az alábbi kritériumoknak megfelelően átnézni, és amennyiben bármelyiknek is nem felel meg, újraíratni és modernizálni egy professzionális webfejlesztő szakemberrel.
Lássuk tehát, mennyi mindent kell elvárnunk egy igazán igényes weboldaltól ahhoz, hogy professzionálisnak nevezhessük azt!
1., Kezdjük talán azzal, amit a legkönnyebb leellenőrizni, és ami a legkönnyebben értelmezhető: a weboldalunknak gyorsnak, azaz inkább nagyon gyorsnak, ha nem is fénysebességűnek kell lennie! Amennyiben az oldalunk teljesen betöltődik pár másodperc alatt, minden öt évesnél fiatalabb, működő asztali PC-n, laptopon, notebookon, tableten vagy okostelefonon, akkor továbbléphetünk a kettes pontra. Ha nem, akkor azonnal nyomjuk meg a pánikgombot, mert a lassú oldalunkkal még nagyon sok problémánk lesz.
2., A második ellenőrzendő dolog a modern külső. Ha ránézünk az oldalra és az az érzésünk, hogy az oldal pár napja indult, annyira újszerű a kinézete, még akkor is, ha igazából már évek óta ilyen: tovább haladhatunk.
3., A harmadik ismérve egy modern weboldalnak: ha az oldalon egy linkre kattintva nem töltődik újra az egész oldal, csak a releváns rész frissül. Ne generáljunk felesleges adatforgalmat a látogatóink számára, mert ma már nagyon sokan böngésznek mobilnetről.
4., Még jobb, ha akkor sem töltődik újra a teljes oldal, ha a tartalom változik, ide értve, hogy akár a felépítése is megváltozik az oldalnak. Ilyenkor természetesen az egész folyamatot az oldalon jelzi valami, tehát tudunk róla, hogy frissült az oldal, csak kényelmetlenséget és plusz adatforgalmat nem okoz.
5., Az előző pontok ellenére a linknek viszont változnia kell a böngésző címsorában, az nem lehet állandóan ugyan az, hiszen így a keresőmotorok nem fogják tudni akkor, hogy a kívülről érkező látogatókat mégis hová kellene terelniük. Nem mellesleg, így sokkal egyszerűbben lehet megosztani a tartalmat is, ami az új látogatók szerzésében nagy segítség, hiszen egy másik oldalról érkező ember nem tud eligazodni és keresgélni, ha az url folyamatosan ugyan az!
6., Egy modern, igényes weboldal személyes adatot és jelszót csak titkosított csatornán kér, vagyis például a regisztráció és a belépés https:// kezdetű oldalon történik.
7., Minden kézre áll az oldalon. Tehát, ha valakit megkérünk, aki még sohasem látta a weboldalunkat, hogy nézzen körül rajta, akkor minden egyértelmű számára. A jelzéseket elsőre megérti, ha valamilyen funkciót szeretne használni, akkor minimális keresgéléssel meg is találja az oda vezető linkeket vagy gombokat.
Egy olyan informatikus, szoftver- vagy webfejlesztő, aki igényes a munkájára, az folyamatosan továbbképzésekre jár, és ennek megfelelően frissíti tudását a rohamosan fejlődő tudománnyal lépést tartva, illetve az új információkat a lehető leghatékonyabban alkalmazza a munkája során. Ebből következik, hogy ha nem érezzük elég naprakésznek a weboldalunkat, akkor viszont nem érdemes sokáig halogatni egy szakember felkérését, hiszen tudásuk legjavát adva rengeteg látogató – később vevő – elvesztését előzhetjük meg a weboldal-modernizálással.
 

Kérjen ajánlatot most!

Bármi kérdése van, hívja munkatársunkat,

vagy kattintson!