• blog
    Tudástár
Mi a keresőmarketing fogalma?

Mi a keresőmarketing fogalma?


Ahogy a marketinges szakkifejezések többsége egyre inkább egyértelmű lesz az átlagvállalkozó számára is, úgy egyszerűsödik le a kommunikáció. Ám még mindig előfordul, hogy egyes fogalmak nem teljesen tiszták, így például sokan hajlamosak összekeverni a keresőmarketinget a keresőoptimalizálással. Ezt elkerülendő most igyekszünk röviden elmagyarázni ezen fogalmak jelentését.

Mi az a keresőmarketing, vagyis SEM?


A legenda szerint a SEM (= Search Engine Marketing) kifejezést először Danny Sullivan marketing szakértő használta, aki az alábbi egyenlettel érzékeltette a hozzá kapcsolódó fogalmak közötti hierarchiát: SEM = SEO + PPC. Vagyis a keresőmarketingnek (SEM) 2 válfaja van, a SEO és a PPC. Nézzük, mit kell ezekről tudni.

1.Keresőoptimalizálás = SEO (Search Engine Optimization)


A keresőoptimalizálás célja, hogy az adott weboldal a Google-ban minél jobb helyezést érjen el. Ennek érdekében a weboldalt értékes, informatív szövegekkel látja el, melyek releváns kulcsszavakat tartalmaznak, sőt, a weblap képeit is optimalizálja ezen kulcsszavakra, hogy minél inkább megfeleljen a keresőmotorok belső logikájának. A megfelelő minőségű, a témához releváns tartalmat felmutatni tudó és jó arányban kulcsszavazott szöveg pedig előbb-utóbb előidézi a Google-ban való előkelő helyezést, mindezt reklámköltségek nélkül, természetes módon éri el. Hátránya viszont a SEO-nak, hogy idő kell, mire megjelennek az első eredmények, ugyanis a Google malmai esetenként lassan őrölnek.

2.Fizetett, kattintás alapú hirdetés = PPC (pay per click)


Ha rákeresünk valamire a Google-ban, akkor nemcsak az előbb említett szépen berangsorolt természetes találatok jönnek elő, hanem bizony hirdetések is felbukkannak, melyek közül szintén mazsolázhat az internetező. (Az persze már más kérdés, hogy sok felhasználó nem tudja megkülönböztetni a monitorján megjelent fizetett hirdetést a természetes találattól.) A hirdetések a lista elején vagy jobb oldalán ütik fel a fejüket és ezért az előkelő helyért persze fizetni kell – ez a kattintás alapú hirdetés, vagyis a PPC = pay per click.

A PPC mellett szól, hogy a hirdetések fizetés után azonnal megjelennek, így akár eredményt is egyből tudnak produkálni, illetve a hirdető csak a valós látogatókért fizet aukciós rendszerben. További előnye a PPC-nek, hogy vannak bizonyos kulcsszavak, melyeknél akkora a verseny, hogy még kitartó SEO munkával is nehéz a Google találati listájának első oldalára felkerülni, ilyenkor tehet nagy segítséget a PPC, mellyel szépen berakhatjuk magunkat előre. A PPC hátránya viszont, hogy a nem megfelelően összeállított szövegű ajánlattal, kampánnyal akár sok pénzt bukhatunk el, miután rengeteg ember kattint az ajánlatunkra, de aztán mégsem vásárolnak.

Kérjen ajánlatot most!

Bármi kérdése van, hívja munkatársunkat,

vagy kattintson!