• blog
    Tudástár
Háttérvideók használata 1. rész

Háttérvideók használata 1. rész


A háttérvideók használata egy jó pár éve megjelenő irányvonal a webdesignban, mely azonban még mindig vitákat okoz a szakemberek között. Egyrészről ugyanis ott van az, hogy hatékonyan képes felkelteni az emberek érdeklődését, miközben nem túl tolakodóan fut a háttérben. További fontos tulajdonságuk, hogy hatásuk különbözik az oldalon szereplő szövegektől és képektől. Míg utóbbiak elsősorban informálják a látogatókat a cég tevékenységéről, történetéről, céljairól, termékeiről és szolgáltatásairól, addig a videóknál az elsődleges cél már inkább az érzelmek kiváltása kell legyen. Kevésbé az, hogy információt adjanak át. Az érzelmek pedig rendkívül fontos szerepet játszanak egy márka image-ének építésekor, vagy akár a konverzióknál. Másrészről viszont sokan úgy vélik, hogy a háttérvideók rontják egy weboldal használhatóságát, kizárólag esztétikai vonzerővel bírnak. Ez pedig hasonló jelenség ahhoz, mint amikor még flash-sel voltak tömve a weboldalak. Ezek mára eltűntek, okkal. Ugyanakkor persze a háttérvideók mégis adnak egy dinamikus, életteli vonást a weboldalaknak, melyek az érzelmek kiváltása révén nagyobb elköteleződést tudnak kiváltani a látogatókból. Ami persze csak akkor igaz, ha jól használod ezeket a háttérvideókat! De lássuk előbb részletesen, melyek a háttérvideók előnyei és melyek a hátrányai!
 

A HÁTTÉRVIDEÓK ELŐNYEI


Vizuálisan vonzó – a videóháttereket használó weboldalak kiemelkednek a statikus weboldalak tömegéből. Egyediségüknek köszönhetően képesek több látogatót vonzani, és elköteleződést kiváltani. Ha videót használsz, akkor az emberek azt látják, hogy “trendi” vagy, egy olyan technológiát használsz, ami még nem érhető el mindenhol a weben. A kritikusnak számító első néhány pillanatban tudsz a videóddal hatni rájuk, és bizalmat kelteni, ami aztán a későbbiekben további elköteleződésre ösztönzi őket. Háttérvideón könnyen át tudod adni a márkád üzenetét. Ugyanakkor el tudod magyarázni velük a terméked vagy szolgáltatásod lényegét, használatát. Az emberek jobban szeretnek megnézni egy videót, mint elolvasni egy szöveget.
 

HÁTTÉRVIDEÓK HÁTRÁNYAI


Lassítják a weboldalt – a videók méretükből következően jelentősen lassíthatják egy weboldal betöltődési idejét. Még ha optimalizálod is a teljesítményüket, akkor is lassabban fognak betöltődni, mint egy háttérkép. Az emberek pedig nem szeretik a lassú weboldalakat, és otthagyják őket, mielőtt betöltődnének. Nem igazán mobilbarátok – a mobilos böngészők nem játsszák le automatikusan a videókat. Beállíthatsz egy trigger elemet, melynek révén egy bizonyos terület megérintésére elindul a videó, ez azonban nem az igazi, mert a felhasználót váratlanul éri. Ráadásul sok esetben mobilnetet használva böngésznek, és az adatcsomagok mérete korlátozott. Megzavarhatja az embereket, ha túl nagy videót használsz, mely a hajtás feletti részt teljesen betölti, és még szövegek is megjelennek előtte. Nehezen tudják megfejteni az üzenetedet, mert nem tudják, mire figyeljenek. Ahelyett, hogy érzelmet váltanál ki belőlük, és tovább kalauzolnád őket abba az irányba, ahol bemutathatod, mit kínálsz nekik, a figyelmüket inkább az köti le, hogy mennyire zavarba ejtő is a weboldalad.

Kérjen ajánlatot most!

Bármi kérdése van, hívja munkatársunkat,

vagy kattintson!